Zelfstandig-wonende 70-plussers eten meer ongezonde verzadigde
vetzuren en zout en minder volkoren producten, fruit en vis dan aanbevolen.
Daarmee gelden voor hen dezelfde aanbevelingen om het voedingspatroon te
verbeteren als voor de rest van de bevolking. Eén op de vijf ouderen heeft
ernstig overgewicht. Daarnaast is voor deze groep het slikken van extra vitamine
D een aandachtspunt. Slechts één op de vier 70-plussers volgt het advies op om
extra vitamine D te slikken.
Dit blijkt uit een uitvoerig onderzoek van het RIVM naar de
eetgewoontes van zelfstandig-wonende 70-plussers. Ruim 700 ouderen uit 15
gemeenten verdeeld over het land, zijn op twee dagen thuis geïnterviewd over hun
voeding van de voorgaande dag. Alle details over wat, waar en wanneer er is
gegeten is nagevraagd.
Uit het onderzoek bleek verder dat deze ouderen vooral thuis eten en drinken. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten de 70-plussers over het algemeen meer dan 50- en 60 ers.
Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van eiwitten, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. De uitkomsten van het onderzoek gelden daarom niet voor alle ouderen in Nederland. Gericht onderzoek naar de kwaliteit van de voeding van deze ouderen is dus nodig.
Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer zelfstandig-wonende ouderen eten en drinken en is onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem. De gegevens dragen bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults.
Uit het onderzoek bleek verder dat deze ouderen vooral thuis eten en drinken. In vergelijking met vijftigers en zestigers eten ze opvallend minder vlees, sauzen en graanproducten en drinken ze minder alcoholische dranken. Fruit, suiker en zoetwaren, en smeer- en bereidingsvetten eten de 70-plussers over het algemeen meer dan 50- en 60 ers.
Aan dit onderzoek deden weinig ouderen met functionele beperkingen mee. Zij hebben een lagere inname van eiwitten, groente, alcohol, calcium en magnesium en een verhoogd risico op ondervoeding. De uitkomsten van het onderzoek gelden daarom niet voor alle ouderen in Nederland. Gericht onderzoek naar de kwaliteit van de voeding van deze ouderen is dus nodig.
Deze voedselconsumptiepeiling bevat gedetailleerde gegevens over wat, waar en wanneer zelfstandig-wonende ouderen eten en drinken en is onderdeel van het nationale voedingspeilingsysteem. De gegevens dragen bij aan de ontwikkeling van beleid voor gezonde voeding en veilig voedsel, productinnovatie, voorlichting en voedingsonderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek zijn beschreven in het RIVM-rapport Diet of community-dwelling older adults.


