Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en
–vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij
290 uitbraken 1.460 mensen ziek geworden zijn van een voedselinfectie of
-vergiftiging. Omdat voor het eerst de gegevens van beide organisaties in één
onderzoek zijn samengevoegd, is duidelijk te zien dat het aantal uitbraken de
afgelopen jaren licht is gestegen, terwijl het aantal patiënten min of meer
gelijk blijft. Uitzondering is het jaar 2012. In dat jaar werden alleen al 1.149
mensen ziek door een landelijke uitbraak van Salmonella Thompson die werd
veroorzaakt door het eten van besmette gerookte zalm.
Hygiënische maatregelen
Lang niet iedereen die ziek wordt van het eten van voedsel meldt zich bij de huisarts of de NVWA. Het totale aantal zieken door voedselinfectie of –vergiftiging is dus veel hoger dan het aantal geregistreerde meldingen. Naar schatting worden jaarlijks 680.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmet voedsel. Veel van deze voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding, is het belangrijk ‘kruisbesmetting’ te voorkomen. Dit kan door in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken om rauw en gaar voedsel te scheiden.Registratie en onderzoek van uitbraken en zieken
Het RIVM en de NVWA registreren meldingen van ziektegevallen door voedselinfecties en -vergiftigingen. De NVWA onderzoekt het voedsel en de plaats waar het wordt bereid. Als er sprake is van een uitbraak waarbij meerdere mensen ziek zijn geworden, ondervraagt de GGD de personen die hebben blootgestaan aan besmet voedsel. De GGD’en rapporteren dit aan het RIVM.Net als in voorgaande jaren waren Campylobacter en het norovirus de meest voorkomende verwekkers van voedselgerelateerde ziekteuitbraken. Hoewel beide evenveel uitbraken veroorzaakten, leidden de uitbraken door het norovirus tot de meeste zieken. Salmonella veroorzaakte beduidend minder uitbraken en zieken dan in voorgaande jaren.
Verschil tussen voedselinfectie en voedselvergiftiging
Voedselinfectie ontstaat door het eten van besmet voedsel. De besmetting wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. De infectie kan leiden tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen. Mensen kunnen dan last krijgen van diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts. Soms gaat de infectie ongemerkt voorbij. De klachten ontstaan niet eerder dan 8 uur na het eten van besmette producten. Dat in tegenstelling tot voedselvergiftiging waarbij gifstoffen van bepaalde bacteriën vrijkomen. De klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel. De voedselinfecties ontstaan vaak door onvoldoende hygiënische maatregelen.(rivm.nl)


