Koninginnedag, met dit jaar de troonswisseling, is een feest dat niet
ontsierd mag worden door bedorven vlees, vis, salades of zuivel. Daarom voeren
tientallen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op
29 en 30 april inspecties uit op de verschillende oranjemarkten en
-festiviteiten.
Ten onrechte wordt weleens gedacht dat op een ‘vrijmarkt’ alles is
toegestaan. De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van
voedsel en kijken of etenswaren op de juiste temperatuur worden bewaard. Ook
controleren ze of het keukengerei schoon is. Vooral de locaties waar het
bereiden van voedsel niet onder leiding staat van professionele bereiders, zoals
straatverkopers op de Koninginnedagmarkten en evenementen, kunnen een inspectie
verwachten.
Inspecties 2012
Dat er nog steeds veel mis gaat met het koelen van etenswaren blijkt uit de inspecties tijdens Koninginnedag 2012. Toen bleek dat bij circa 50% van de straatverkopers de zaken niet op orde waren.In 2012 werden er 62 waarschuwingen gegeven aan verkopers van etenswaren. Deze verkopers moesten onder toezicht van de inspecteurs de producten in de koeling leggen of verder verhitten. Voor 23 ernstige overtredingen zijn boetes uitgedeeld tussen € 525 en € 1050. Deze straatverkopers moesten hun ongekoelde eten weeggooien. In 11 gevallen gingen inspecteurs over tot het onverkoopbaar maken van de producten door er een blauwe kleurstof overheen te spuiten.


